Huur je een middenstandsbedrijfsruimte (winkel- of kantoorpand) dan ga je in principe twee keer voor vijf jaar een huurcontract aan. Deze termijnbescherming geeft de ondernemer die het pand huurt de mogelijkheid om zijn investeringen terug te verdienen. Na vijf jaar is het voor de huurder mogelijk om de huurovereenkomst op te zeggen.
De verhuurder is op zijn beurt wettelijk beperkt in zijn opzeggingsmogelijkheid. Hij kan de huurovereenkomst alleen beëindigen als de huurder zich heeft misdragen, of wanneer hij (of zijn familie) dringend het pand zelf nodig heeft.
Bedrijfspand korter dan vijf jaar huren
Wil je een middenstandsbedrijfsruimte voor een kortere periode dan vijf jaar (ver)huren? Dan kunnen huurder en verhuurder daar afspraken over maken. Het huurcontract verloopt dan automatisch op de einddatum van de huurovereenkomst. Maar let op: sluit je een overeenkomst voor langer dan twee jaar, dan bepaalt de wet dat deze automatisch wordt verlengd naar vijf jaar. Tenzij de kantonrechter toestemming heeft gegeven voor een periode tussen de twee en vijf jaar.
Wijziging huurprijs bedrijfsruimte
Een verhuurder mag zelf bepalen welk bedrag hij voor huur van de middenstandsbedrijfs-ruimte vraagt. Heeft hij eenmaal een prijs vastgesteld, dan zijn de partijen in principe vijf jaar aan de huurprijs verbonden en mag de verhuurder geen grote huurverhogingen meer doorvoeren. Heeft de huurder binnen die periode toch bezwaren tegen de vastgestelde huurprijs, dan is het mogelijk om de huurprijs door de kantonrechter aan te laten passen. Dat heet een huurprijsherziening. Na de eerste periode van vijf jaar hebben huurder en verhuurder de mogelijkheid om de huurprijs te wijzigen.
Huurovereenkomst beëindigen
De huurovereenkomst van een middenstandsbedrijfsruimte kan na de eerste periode van vijf jaar worden beëindigd. Als huurder hoef je daar geen reden voor te geven, voor de verhuurder ligt dat anders. Die mag de huurovereenkomst alleen beëindigen bij een ‘slechte bedrijfsvoering’ van de huurder, of als hij de bedrijfsruimte dringend nodig heeft voor eigen gebruik. De huur kan ook worden opgezegd na het verstrijken van de tweede termijn. Ook nu hoeft de huurder geen reden te geven. Voor de verhuurder worden de teugels wat gevierd. Nog steeds is hij gebonden aan opzeggingsgronden, maar daar komt een derde mogelijkheid bij: weigert de huurder een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst, dan kan dat het einde van de huurovereenkomst betekenen. Het opzeggen van een middenstandsbedrijfsruimte moet minimaal een jaar voor het aflopen van de vijf- of tienjaarstermijn gebeuren.